Hanneke Nijkamp

Hanneke Nijkamp – den Hertog is werkzaam als Psycholoog NIP, relatiecounsellor, coach en supervisor. Zij heeft in 2008 de Caritasgroep opgericht en is praktijkhouder en eigenaar. Haar passie om deze praktijk op te zetten is om goede, professionele, persoonlijke en betrokken zorg te leveren aan hen die begeleiding, ondersteuning en therapie nodig hebben. Het draait daarbij om de cliënt en bekijken waarmee de cliënt het best geholpen is. 

Werkwijze

Kenmerkend voor haar werkwijze is dat zij u op persoonlijke wijze begeleidt in uw proces. Ze werkt graag vanuit verschillende methoden, waaronder cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, schematherapie en client centered therapie. De cliënt staat centraal en zij biedt daarbij begeleiding op maat. Bij relatietherapie maakt zij o.a. gebruik van Emotionally Focused Therapy waarbij het niet alleen gaat om duidelijk te leren communiceren, maar om op een dieper niveau emotioneel te verbinden met je partner. Indien er sprake is van beschadigd vertrouwen door bijvoorbeeld een derde in het spel, vreemdgaan kan er ook gebruik gemaakt worden van het online programma S.A.M.E.N.

‘Ik vind het belangrijk om te kijken naar de sterke kanten en valkuilen van mensen. Om zo op deze manier begeleiding te bieden op maat en mensen te motiveren om met zichzelf en hun problemen aan de slag te gaan. Er zit vaak meer in jezelf dan je denkt en het is mooi om te zien als mensen zichzelf beter leren kennen. Zowel individuele begeleiding als ondersteuning bij relatieproblemen heeft mijn hart en ik geloof dat er veel kracht in mensen zelf zit om hun situatie te veranderen. Door soms anders te denken, door je soms anders te gedragen, maar door vooral steeds meer jezelf te worden, te zijn en te blijven.


Ik ervaar dat vaak zowel man als vrouw soms in de relatie worstelen met hoe de situatie is. Je wilt het vaak samen zo graag anders, maar het is soms moeilijk om dat alleen voor elkaar te krijgen. Ik wil je daar graag bij helpen, om op een andere manier te communiceren, om elkaar echt te begrijpen en weer verbinding te zoeken. Patronen van vroeger, als je elkaar pijn hebt gedaan en je eigen opvoeding spelen vaak een grote rol in je huidige relatie. Meer inzicht in elkaar en in jezelf daar bestaat een groot deel van de gesprekken uit.’

Opleidingen en registraties

Na haar universitaire studie Klinische en Gezondheidspsychologie, heeft zij de opleiding tot relatiecounsellor en leergang relatietherapie afgerond.

Ook heeft zij cursussen gevolgd, o.a. op het gebied van familieopstellingen, oplossingsgerichte therapie en medische basiskennis.

Zij is geregistreerd als Psycholoog NIP, Psychosociaal therapeut, NVPA – therapeut, Registertherapeut BCZ® en Registercounsellor ABvC®. Zij is lid van verschillende vakverenigingen, waaronder het NIPNVVCHCVPPPNVPARBCZNFG en ABvC. Zij is geregistreerd als supervisor bij de ABvC. Voor deze vakverenigingen dient zij zich elk jaar bij te scholen en zich te herregistreren.